BoZDROWO

Szpinak na gęsto

Szpinak na gęsto bardzo chętnie u nas się je 🙂 Znika. Jest smaczny, zielony, dodajemy do niego sporo czosnku 🙂 Na szczęście szybko się go robi!

Szczegóły

Porcje

4 porcje

Czas przygotowania

d25 minut

Składniki

  • szpinak mrożony – 450 g

  • czosnek – 2 ząbki

  • mąka pszenna – 2 łyżeczki

  • masło – 1 łyżka

  • sól do smaku

  • lubczyk suszony (opcjonalnie) – 2 szczypty

Przygotowanie

  • Do garnka na ogniu wlać odrobinę wrzątku (aby zakrywała dno). Wrzuć szpinak i zagotować
  • Dodać do szpinaku masło, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Skosztować i doprawić
  • W kubeczku rozmieszać mąkę z wodą (konsystencja gęstej śmietany)
  • Gotujący się jeszcze szpinak zagęścić zawiesiną z mąki. Mieszać intensywnie aby nie powstały grudki

Propozycja podania: wyśmienity dodatek do jajek sadzonych lub mielonych warzywnych
(i mięsnych)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *