BoZDROWO

Quesadilla ze szpinakiem

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej – pszeniczne tortille zapiekane z serem, opcjonalnie z innymi składnikami. Pomysł na szybki codzienny obiad, ale również na przekąskę dla gości na różne okazje 🙂 Na tortille nakłada się nadzienie, składa na pół i takie „kanapeczki” zapieka. Do zapiekania wykorzystałam grill elektryczny, kto takiego nie ma może zrobić to na patelni (w tym przypadku piec z dwóch stron).

Moja propozycja to wypełnienie tortilli szpinakiem przygotowanym na gęsto z czosnkiem, kukurydzą oraz tartą mozzarellą. Można pominąć czosnek, jeśli ktoś nie lubi.

Tortille można wypełnić samym serem i podawać po upieczeniu z sosem BBQ. „Nadzienie” można wzbogacić o dowolne składniki wedle własnych fantazji 🙂

Szczegóły

Porcje

4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

  • placki tortilli (pszeniczna) – 8 sztuk

  • szpinak mrożony (rozdrobniony) – 450 g

  • kukurydza – 1 puszka

  • czosnek – 2 ząbki

  • sól do smaku

  • mąka pszenna – do zagęszczenia szpinaku

  • masło – 1 łyżka

  • ser tarty mozzarella – 300 g

  • ketchup

  • jogurtowy sos czosnkowy – opcjonalnie

Przygotowanie

  • Wlać odrobinę wody na dno garnka, wrzucić zamrożony szpinak, zagotować. Po ugotowaniu odlać nadmiar wody. Dodać masło, czosnek i sól do smaku. W kubeczku rozmieszać z wodą 2 łyżeczki mąki (konsystencja gęsta śmietana), wlać do szpinaku, mieszać do zgęstnienia (nie doprowadzić do powstania grudek). Wyłączyć ogień, wrzucić kukurydzę po odlaniu zalewy, wymieszać
  • Rozkładać placki tortilli, na jej połowie rozprowadzać nadzienie ze szpinaku, posypywać obficie serem, składać na poł, zapiekać w grillu elektrycznym
  • Po upieczeniu i wyjęciu z grilla, każdą złożoną na pół i zapieczoną tortillę kroić na połówki (z jednego placka tortilli uzyskujemy 2 zapieczone kanapeczki; proporcje zakładają po 4 dla 1 osoby )

Propozycja podania: podawać z niewielką ilością ketchupu i ewentualnie jogurtowego sosu czosnkowego (nie musi być – dodałam ponieważ miałam zrobiony).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *