BoZDROWO

Sałatka z ryżu i pieczarek

Na Sylwestra i nie tylko nada się wyjątkowo! Mimo prostego składu jest bardzo dobra i zawsze wszystkim smakuje. Pasuje nie tylko na przyjęcia czy inne uroczystości, ale również do grilla letnią porą to trafiony dodatek. Szybka i sprawdzona!

Szczegóły

Porcje

1 duża miska

Czas przygotowania

10 minut

Czas gotowania

15 minut

Składniki

  • ryż Basmati – 4 woreczki

  • pieczarki – 500 g

  • cebula – 1 sztuka

  • koperek – pęczek

  • majonez – 2 łyżki (w wersji zdrowszej – sos jogurtowy zamiast majonezu – odnośnik do przepisu na dole strony)

  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie przyprawa koperkowo- ziołowa)

  • lubczyk suszony – 2 szczypty skruszone w dłoniach

  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej
  • Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dorzucić na patelnie i smażyć razem z cebulą do zarumienienia. Doprawić sola, suszonym lubczykiem i obficie pieprzem, aby pieczarki zyskały wyrazisty smak
  • Ugotować ryż w osolonej wodzie
  • Koperek poszatkować
  • Po ostudzeniu wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, koperek, sól, pieprz (opcjonalnie przyprawę koperkowo- ziołową), wymieszać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *