BoZDROWO

Brukselka gotowana

Brukselka to warzywo powstałe ze skrzyżowania kapusty i jarmużu. Jest bardzo zdrowa. Ma działanie antynowotworowe, wzmaga płodność, jest bogata w kwas foliowy, ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę (nie tylko w formie surowej, ale także- ugotowanej), pomaga regulować ciśnienie, poprawia pracę serca, zapobiega zakrzepom i osteoporozie. Zaznaczyć jednak należy, że aby zachowała ona swoje cenne właściwości, najlepiej gotować ją na parze lub zjadać na surowo. Jeśli gotujemy brukselkę w wodzie róbmy to jak najkrócej (6 minut), by utraciła jak najmniej ze swoich wartości, na małym ogniu bez przykrycia.

Tajemnicą smacznego dania na bazie brukselki jest warzywo al dente. Po ugotowaniu należy ją natychmiast odcedzić, przepłukać zimną wodą – brukselki nie stracą wtedy koloru i pozostaną jędrne. Brukselka dobrze komponuje się z czosnkiem.

Szczegóły

Porcje

4 porcje

Czas gotowania

15 minut

Składniki

  • brukselka – 500 g

  • tarta bułka – 1 łyżka

  • czosnek – 1/2 ząbka

  • masło – 1 łyżka

  • sól – do gotowania

Przygotowanie

  • Zagotować wodę, osolić, wrzucić brukselkę do wrzącej wody i po ponownym zagotowaniu gotować bez pokrywki 6 minut. Przed końcem gotowania sprawdzić (nakłuwając widelcem), czy brukselka jest odpowiednio miękka i ewentualnie wydłużyć czas gotowania do 8 minut (ale im krócej tym lepiej)
  • Po ugotowaniu odlać wodę, przepłukać brukselkę zimną wodą
  • W rondelku (bez tłuszczu) uprażyć na złoty kolor 1 łyżkę tartej bułki, odsypać na osobny talerzyk
  • W tym samym rondelku roztopić łyżkę masła, wsypać ugotowaną brukselkę, podsmażyć chwilkę, dodać przeciśnięte przez praskę pół ząbka czosnku oraz uprażoną tartą bułkę. Wymieszać delikatnie łyżką i gotowe do podania

Propozycja podania: brukselka będzie świetnym dodatkiem do obiadu z ziemniakami pure posypanymi szczypiorkiem i kotletem (mięsnym lub warzywnym)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *