BoZDROWO

Modro kapusta

Modro kapusta to kolejny klasyk regionalnej śląskiej kuchni – dodatek do obiadu niedzielnego albo świątecznego. Na talerzu towarzyszą jej kluski śląskie i rolada, ale niekoniecznie trzeba ją gotować od święta i jeść w tym zestawie!

Szczegóły

Porcje

8 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

30 minut

Składniki

  • modro kapusta (czerwona kapusta) – 1 mniejsza główka

  • cebula – 1 mała sztuka

  • tłuszcza do omaszczenia (masło – 1 łyżka; opcjonalnie: smalec – 1 łyżka)

  • boczek wędzony – 4 plastry (opcjonalnie)

  • ocet z polskich jabłek – 4 łyżki

  • sól, pieprz, ksylitol (lub inny zamienniki do doprawienia)

Przygotowanie

  • Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować
  • Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić, gotować do miękkości (ok. 20 minut)
  • W czasie gotowania kapusty (opcja) – boczek pokroić w drobną kostkę oraz usmażyć na skwarki
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę
  • Ugotowaną kapustę skosztować, czy jest dość miękka, jeśli tak – odlać wodę. Omaścić tłuszczem, dodać cebulę, (opcjonalnie skwarki z boczku), przyprawy, ocet. Trzymać na ogniu do 10 minut mieszając

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *