BoZDROWO

Makówki

Na śląskim wigilijnym stole nie może zabraknąć makówek. Makówki to słodki deser spożywany po kolacji wigilijnej, ale u mnie w domu często przygotowywało się je po raz drugi na Sylwestra
i Nowy Rok. Makówki, jak sama nazwa wskazuje przyrządzane są z mielonego maku, bakalii, wiórków kokosowych, płatków migdałowych oraz orzechów do dekoracji. Masa makowa przekładana jest sucharkami bądź bułką maczaną w mleku. U mnie zawsze makówki są robione z sucharkami.

Proponuję nieco zmodyfikowaną recepturę bez cukru – słodzone ksylitolem, z dużą ilością słodkich rodzynek, z sucharkami bez cukru! Są pyszne a ZDROWSZE!

Szczegóły

Porcje

8 porcji (1 duża miska)

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

  • mak mielony – 250 g

  • rodzynki sułtańskie – 250 g (małe opakowanie)

  • płatki migdałowe – ok. 150 g (małe opakowanie)

  • wiórki kokosowe – ok. 200 g (małe opakowanie)

  • masło – 1 łyżka

  • ksylitol (ewentualnie inny słodki zamiennik)

  • sucharki bez cukru (14 sztuk / 150 g)

  • mleko do namaczania sucharków

Przygotowanie

  • Zmielony mak zalać wodą i zagotować
  • Do gotującego się maku dodać masło, rodzynki, wiórki kokosowe i płatki migdałowe (tych dwóch pozostawić sobie trochę do dekoracji makówek), masło, skosztować i dosłodzić według uznania
  • Masę makową gotować około 20 minut – masa makowa ma mieć konsystencję półpłynną
  • Do głębokiego talerza wlać zimne mleko. Moczyć w nim sucharki i ułożyć z nich pierwszą warstwę w misce. Na sucharki nałożyć warstwę maku, na mak namoczone w mleku sucharki i tak do wykorzystania całej masy makowej. Ostatnią warstwą ma być mak
  • Makówki dekorować płatkami migdałowymi, kokosem, ewentualnie posiekanymi lub całymi orzechami włoskimi
  • Wystudzić, przechowywać w chłodnym miejscu, podawać na zimno

Propozycja podania: podawać na zimno. Po nałożenia porcji makówek na talerzyk można je polewać zimnym mlekiem – jest to kwestia indywidualna, ja nie polewam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *