BoZDROWO

Siemieniotka

Siemieniotka to tradycyjna zupa spożywana w Wigilię Bożego Narodzenia w śląskich rodzinach. Przepis, jak i tradycja przygotowania siemieniotki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Pierwsze opublikowane wzmianki dotyczące przygotowania tej zupy sięgają 18857 roku. Jest to zupa bezmięsna, której bazę stanowi mleczko uzyskiwane z tłuczenia gotowanego siemienia konopnego (ziaren konopi). Podawana jest z pogańskimi krupami (kaszą gryczaną białą niepaloną). Siemieniotka ma lekko gorzkawy smak. Uwielbiamy ją, ale opinie w tej kwestii wśród ludzi są podzielone – albo się ją uwielbia albo nienawidzi.

Przygotowanie siemieniotki jest dość czasochłonne – zajmuje kilka godzin! Może z tego właśnie powodu przygotowuje się ją i spożywa tylko raz w roku. Z drugiej strony jest to zupa bardzo zdrowa, więc pytanie czy nie powinna ona częściej gościć w naszej diecie? Siemię konopne to superskładnik diety, ma idealne proporcje kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że jest doskonałym źródłem białka. Oprócz tego nasiona konopi to bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika!

Poniżej przepis z mojego rodzinnego domu.

Szczegóły

Porcje

8 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

5 godzin

Składniki

  • siemię konopne (ziarna konopi) – 500 g

  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)

  • cebula – 2 sztuki

  • pasternak – 1 duża sztuka

  • kaszka jaglana – 150 g

  • krupy pogańskie (kasza gryczana biała niepalona) – 400 g

  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Przebrać konopie i oczyścić z ewentualnych kamyczków i innych domieszek
  • Ziarna konopi przepłukać kilka razy wodą, następnie zalać wodą i gotować 2 godziny
  • Obrać jarzyny na zupę (marchewki, pietruszkę, seler, por, pasternak), zalać około 2 litrami wody, nastawić, ugotować wywar
  • Wodę z pierwszego gotowania konopi wylać
  • Ziarna konopi tłuc w garnku za pomocą tłuczka drewnianego, uzyskane mleczko odlewać przez sitko do wywaru warzywnego. Do wywaru warzywnego wrzucić 2 cebule i trzymać na ogniu
  • Ziarna konopi zalać wrzątkiem, gotować, tłuc, odlewać do wywaru warzywnego i kroki te powtarzać, aż z konopi pozostaną tylko łupinki (lub do uzyskania pożądanej objętości zupy)
  • Na koniec gotowania z siemieniotki usunąć wszystkie warzywa
  • Kaszkę jaglaną zmielić w młynku na mączkę. Użyć jej do zagęszczenia siemieniotki – wsypywać do gotującej się zupy ciągle mieszając by nie powstały grudki
  • W czasie gotowania siemieniotki, ugotować w osolonej wodzie krupy pogańskie. Nadmiar wody po ugotowaniu odlać. Półpłynne krupy przelać na dwa półmiski (talerze) i pozostawić do ostygnięcia

Propozycja podania: zastygnięte w półmiskach krupy pogańskie (kaszę gryczaną) pokroić w ćwiartki. Na talerz kłaść porcję kaszy, zalać gorącą siemieniotką i tak podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *