BoZDROWO

Gołąbki wegetariańskie bez zawijania

Szybsza wersja gołąbków dla zabieganych bez zawijania w liście. Kapusta poszatkowana na drobno, ugotowana i zmieszana z ryżem oraz innymi dodatkami. Z uzyskanej masy formowane są gołąbki bez zawijania, pieczone na patelni, podawane z przepysznym sosem pomidorowym.

Szczegóły

Porcje

4 porcje
(20 sztuk)

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

30 do 40 minut

Składniki

  • ryż – 2 torebki

  • kapusta biała – 1/4 główki

  • cebula – 1 sztuka

  • czosnek – 2 ząbki

  • czerwona papryka – 1 sztuka

  • suszone grzyby – 1 garść

  • tarta bułka – 1/2 szklanki

  • jajko – 1 sztuka

  • przyprawy do gołąbków: sól, pieprz do smaku, majeranek, papryka wędzona – 1/2 łyżeczki, kminek

  • olej rzepakowy

  • przecier pomidorowy

  • masło – 1 łyżka

  • mąka – 1 łyżeczka

  • woda – 1 szklanka (250 ml)

  • przyprawy sos: ksylitol zamiast cukru, sól, pieprz do smaku, szczypta kminku, odrobina majeranku, papryka słodka – 1 łyżeczka

  • natka pietruszki – pęczek

Przygotowanie

  • Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie (5 minut)
  • Ryż ugotować
  • Grzyby suszone zalać wrzątkiem. Po namoczeniu pokroić drobno
  • Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni, wsypać i zeszklić cebulę, dodać paprykę, podsmażyć chwile, dodać czosnek i podsmażyć wszystko razem jeszcze 5 minut
  • Wymieszać: kapustę, ryż, bułkę tartą, zawartość patelni, grzyby, jajko. Formować „gołąbki”
  • Olej rozgrzać na patelni i smażyć „gołąbki”
  • W tym samym czasie przygotować sos pomidorowy: roztopić masło w rondelku (uwaga nie przypalić), dodać mąkę mieszając intensywnie, by nie powstały grudki. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy i przyprawy

Propozycja podania: „gołąbki” podawać polane obficie sosem pomidorowym, posypane obficie natką pietruszki. Do przygryzania można podać pokrojone w ćwiartki ogórki kiszone. Opcjonalnie – sos pomidorowy można zabielić jogurtem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *