BoZDROWO

Szakszuka

Szakszuka to orientalne danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie wywodzi się z Tunezji albo Jemenu. Jest sycące, aromatyczne, zdrowe, ale również niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szakszuka to jajka gotowane w pomidorach. W krajach, z których się wywodzi jest daniem śniadaniowym, ale ja przyrządziłam ją na szybki obiad po pracy i spełniła swoją rolę! Jajka powinny być ugotowane w pomidorach a żółtka powinny się rozpływać na talerzu po potraktowaniu ich widelcem w czasie jedzenia 🙂

Szczegóły

Porcje

2 – 4 porcje

Czas przygotowania

10 minut

Czas gotowania

15 – 20 minut

Przygotowanie

  • Paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać
  • Rozgrzać olej na patelni, wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i podsmażyć około 5 minut
  • Pomidory z puszki rozdrobnić, przełożyć na patelnię. Dodać zalewę z pomidorów oraz przecier pomidorowy. Dusić kolejne 5 minut. Dodać przyprawy, skosztować, ewentualnie doprawić wg uznania
  • Uformować na patelni wgłębienia i wbić do nich surowe jajka. Przykryć pokrywką i gotować przez 5 do 10 minut aż białka się zetną. Żółtka powinny zostać płynne (powinny się rozlewać w potrawie podczas jedzenia
  • Posypać dużą ilością poszatkowanej zielonej cebulki (w oryginale – posiekana kolendra lub natka pietruszki)

Składniki

  • jajka – 4 sztuki

  • puszka pomidorów (400 g)

  • koncentrat pomidorowy – 1 mała puszka (ta najmniejsza – 70 g)

  • czosnek – 2 ząbki

  • cebula – 1 sztuka

  • papryka czerwona – 1 sztuka

  • olej rzepakowy – 2 łyżki

  • ksylitol – 2 łyżeczki (opcjonalnie stewia około 1 łyżeczki)

  • przyprawy – świeżo zmielona sól morska i pieprz do smaku, kmin rzymski mielony- 1 łyżeczka, słodka papryka – 2 łyżeczki, ostra papryka – 1 łyżeczka, chili chili cayenne – 1/2 łyżeczki

  • zielona cebulka – pęczek (w oryginalnym przepisie kolendra lub natka pietruszki – do posypania dania)

Propozycja podania: jeść z pieczywem, które należy maczać i wygarniać nim sos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *