BoZDROWO

Zupa z czerwoną soczewicą

Sycąca i pożywna zupa, a dzięki dodatkowi przypraw – aromatyczna i interesująca. Idealne danie na chłodne dni. Treść zupy stanowi czerwona soczewica, kukurydza, ugotowane ziemniaki oraz utarte warzywa z gotowania bulionu warzywnego, a smaku dopełnia przecier pomidorowy, czosnek i oczywiście posiekana natka pietruszki, która oprócz walorów smakowych dostarcza wielu witamin i minerałów. Jedna łyżka natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i A, a do tego obfituje w witaminę K i E, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), błonnik, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, fosfor, sód i magnez. Czosnek dostarcza związków istotnych w profilaktyce antynowotworowej. Ważne, aby po jego zmiażdżeniu odczekać 10 minut przed dodaniem do zupy (lub zjedzeniem), wtedy to uwalniają się związki rozpuszczalne w wodzie i oliwie, które odgrywają najważniejszą rolę w profilaktyce antyrakowej!

Szczegóły

Porcje

6 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

45 minut

Składniki

  • włoszczyzna na bulion warzywny (2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1/2 selera, 1 por, 1 cebula)

  • ziemniaki – 8 dużych sztuk

  • kukurydza konserwowa – 3 łyżki (mała puszka ok 200g)

  • soczewica czerwona – 6 łyżek

  • przecier pomidorowy – 0,5 l (kartonik)

  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

  • czosnek – 1 ząbek

  • sól, pieprz, ziele angielskie – 2 kulki, listek laurowy – 2 sztuki

  • pozostałe przyprawy: kminek – 1 łyżeczka, curry – 1/2 łyżeczki, pieprz cayenne – na czubeczku łyżeczki (opcjonalnie ostra papryka – 1/2 łyżeczki), papryka wędzona – 1/2 łyżeczki, imbir – 1/3 łyżeczki, lubczyk suszony – 1 łyżeczka (skruszyć w dłoniach)

  • natka pietruszki – pęczek

  • (opcjonalnie: jogurt 150 g – do zabielenia zupy)

Przygotowanie

  • Włoszczyznę obrać, zalać około 2,5 litrami wody, zagotować, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe. Gotować, aż włoszczyzna będzie miękka, wtedy wyjąć ją i odłożyć do ostygnięcia
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku. Gotować do miękkości, odcedzić i odstawić
  • Ugotowaną marchewkę i pietruszkę utrzeć na tarce o dużych oczkach, seler pokroić w drobną kostkę
  • Soczewicę moczyć 10 minut w zimnej wodzie, przepłukać kilkakrotnie, dodać do bulionu warzywnego i gotować w nim 10 minut
  • Zupę zestawić z ognia i wykończyć – dodać przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, ugotowane ziemniaki oraz włoszczyznę, odsączoną kukurydzę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.
  • Można opcjonalnie zabielić jogurtem naturalnym

Propozycja podania: posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z świeżym pieczywem posmarowanym masłem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *