BoZDROWO

Pizza z grzybami leśnymi

Takiej pizzy w restauracji raczej nie zjecie, a w domu i owszem. Jesienna pizza ze świeżymi grzybami, pachnąca cudownie lasem, a dzięki dodatkowi rozmarynu jeszcze bardziej leśna! Składników za wielu do niej nie potrzeba, jedynie grzyby leśne, ser oraz ewentualnie listki szpinaku (pozostałe składniki powinny być w domu) a smak tak wspaniały a zapach tak cudowny, że trudno go opisać! Najlepiej skosztować! W mojej wersji przepisu użyłam sera, ale w wersji wegańskiej można go pominąć. Jako zamiennik można po upieczeniu wykorzystać uprzednio zamrożony utarty wegański serek z ziemniaka, na który przepis znajdziecie tu:

Szczegóły

Porcje

4 porcje

Czas przygotowania

1 godzina

Czas pieczenia

8 minut

Składniki

  • ciasto na pizzę

  • grzyby leśne (podgrzybek brunatny) – około 400 g

  • cebula – 1 sztuka

  • listki szpinaku (opcjonalnie) – 100 g

  • stary ser – mozzarella oraz parmezan

  • czosnek – 5 ząbków

  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • olej rzepakowy do smażenia – około 2 łyżki

  • przyprawy do grzybów – pieprz, rozmaryn, lubczyk

  • natka pietruszki – pęczek

  • sól, pieprz

Składniki na ciasto do pizzy oraz opis jego przygotowania znajduje się tu:

Przygotowanie

  • Przygotować ciasto na pizzę, podzielić na cztery kule, pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 45 minut)
  • Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej na patelnię i zeszklić
  • Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Przyprawić rozmarynem, solidnie pieprzem oraz dwoma szczyptami lubczyku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (kilka listków w całości zostawić do dekoracji), wymieszać, wyłączyć palnik
  • Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sól, wymieszać z oliwą z oliwek (dodałam jeszcze posiekany szczypiorek, który został z innego dania)
  • Każdą kulę ciasta ponownie wyrobić, rękami uformować placki pizzy. Pizzę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować przygotowanym sosem, na sos układać grzyby, listki szpinaku, posypać startym serem
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ºC i piec przez około 8 minut (funkcja górna i dolna grzałka; blachę umieścić w połowie wysokości). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

Propozycja podania – udekorować listkami natki pietruszki. Uwaga!!! Z ciasta można zrobić 4 małe pizze (piec po 2 na raz) lub 2 średnie (piec każdą osobno).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *