BoZDROWO

Grzyby leśne (podgrzybki) marynowane

Kiedy lato chyli się ku schyłkowi, a jesień puka do drzwi, czas to idealny, aby wybrać się na grzybobranie. Z kosza pełnego podgrzybków część większych sztuk trafia po pokrojeniu do zamrożenia a część do suszenia. Małe kapelusze idealnie nadają się do marynowania!

Grzyby w kuchni o każdej porze roku to prawdziwy skarb! Zamrożone grzyby posłużą do zupy grzybowej lub do sosu do makaronu, zaś suszone – do bigosu, kapusty, czy żuru. Marynowane grzybki własnej roboty będą podbijać podniebienia gości na naszych domowych ucztach!

Szczegóły

Czas przygotowania

30 minut

Czas pasteryzacji

20 minut

Składniki

  • oczyszczone grzyby leśne (podgrzybek brunatny, same kapelusze)

  • ocet

  • woda

  • sól

  • cebula (1 plaster na 1 słoik)

  • marchewka ( 2 plasterki na 1 słoik)

  • przyprawy do słoika (na 1 słoik): listek laurowy – 1 sztuka, ziele angielskie – 2 kulki, gorczyca – 1/2 łyżeczki, pieprz czarny ziarnisty – około 4 kulki,

  • sól

  • cukier trzcinowy

  • opcjonalnie przyprawa maggi dla podkreślenia smaku

Przygotowanie

  • Oczyszczone kapelusze grzybów wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i odrobiny octu, obgotowujemy 5 minut mieszając. Wyłączamy palnik, pozostawiamy grzyby chwilę w wodzie, aby ewentualne zabrudzenia opadły na dno
  • Łyżką cedzakową odsączone grzyby przekładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików
  • Do każdego słoika wkładamy: plaster cebuli, 2 plasterki marchewki i przyprawy
  • Zalewa (proporcje na około 4 słoiki): zagotować wodę – 3 szklanki, ocet – 1 szklanka, cukier – 1 łyżka, sól – 1/2 łyżki, opcjonalnie przyprawa maggi (nie trzeba jej dużo a podkręca smak)
  • Grzyby w słoikach zalewamy przygotowaną zalewą tak, aby cała zawartość byłą zanurzona. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut

Pasteryzacja – na dnie wysokiego garnka ułożyć ściereczkę (słoiki nie mogą dotykać ścianek garnka ani siebie wzajemnie), zalać wodą do 3/4 wysokości, przykryć pokrywką i pasteryzować w gotującej się wodzie około 20 minut. Wyjąć słoiki, gdy słoiki lekko przestygną dokręcić zakrętki, pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w zaciemnionym miejscu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *