BoZDROWO

Sałatka z cukinii i papryki

Otrzymałam cukinię i postanowiłam ją zapuszkować, a dokładniej wpakować do słoików, aby zachować trochę smaków lata na później. Po raz pierwszy zaprawiałam cukinię, dlatego jeden słoik został skonsumowany przedpremierowo w celu oceny smaku. Muszę napisać, że sałatka jest niczego sobie. Polecam jednak wykonanie z mniejszych sztuk cukinii, gdyż moja była ogromna i jej skórki okazały się nieco twarde, co mimo wszystko nie popsuło walorów smakowych tej kompozycji. Taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni. Cieszę się, że będę ją miała w swoim kuchennym zanadrzu. Sałatka może trafić do słoików, które należy poddać pasteryzacji. Sałatkę można również przygotować do bezpośredniego podania, ale musi ona przed podaniem postać sobie minimum 2 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Szczegóły

Porcje

4 duże słoiki

Czas przygotowania

30 minut

Czas pasteryzacji

20 minut

Czas schłodzenia przed podaniem (w wersji nie do słoika)

2 godziny

Składniki

  • cukinia – 2 kg (najlepiej niewielkie sztuki)

  • papryka czerwona – 2 sztuki

  • papryka żółta – 1 sztuka

  • cebula biała – 1 sztuka (duża)

  • czosnek – 6 ząbków

  • papryczka chili – 1 sztuka

  • sól

  • przyprawy do słoika (porcja na każdy słoik): gorczyca – 1 łyżeczka, ziele angielskie – 1 kulka, liść laurowy – 1 listek, pieprz czarny – ok. 4 kuleczki na słoik

  • zalewa (proporcje): ocet – 1 szklanka, olej – 1/2 szklanki, ksylitol – 3/4 szklanki (ewentualnie cukier)

Przygotowanie

  • Warzywa umyć, czosnek obrać z łupinek. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, czosnek- w plasterki, papryki – w paski, cebulę – w piórka, chili – w krążki. Składniki wsypać do garnka, lekko posolić i dokładnie wymieszać
  • Składniki na zalewę zagotować w garnuszku i polać nią warzywa – jeśli sałatki nie dajemy do słoików wystarczy wykonać zalewę z połowy proporcji. Sałatkę wraz z zalewą dobrze wymieszać, odstawić na 2 godziny przed podaniem!
  • Jeśli chcemy sałatkę zaprawić w słoikach należy:
    warzywa ciasno włożyć do wcześniej wyparzonych słoików, zalać zalewą, zakręcić, pasteryzować

Pasteryzacja – na dnie wysokiego garnka ułożyć ściereczkę (słoiki nie mogą dotykać ścianek garnka ani siebie wzajemnie), zalać wodą do 3/4 wysokości, przykryć pokrywką i pasteryzować w gotującej się wodzie około 20 minut. Wyjąć słoiki, gdy słoiki lekko przestygną dokręcić zakrętki, pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w zaciemnionym miejscu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *