Wegański serek z ziemniaka
Przepis nie jest mojego autorstwa, bazowałam na poleconej recepturze, która mnie tak zaintrygowała, że musiałam wypróbować i skosztować. Podobno miał być super ciągnący i smakować wykwintnie. Miałam ogromną wątpliwość, jak można zrobić serek z ziemniaka i jak serek z ziemniaka może smakować jak ser – ? Wiecie co? Zaskoczyłam się! Zaskoczyłam się, bo jest tak pyszny i tak ciągnący, że trudno sobie to wyobrazić, dlatego zachęcam do spróbowania. Naprawdę! Ileż trzeba mieć wyobraźni, żeby z roślin wymyślić ser 🙂 Da się! Serek może służyć jako dip do nachos, do smarowania kanapek a po zmrożeniu można go pokroić lub utrzeć do wege pizzy. Myślę, że wiele autorskich pomysłów opublikuję z wykorzystaniem tej nieautorskiej koncepcji.
Szczegóły
15 minut
Składniki
ziemniaki ugotowane – 2 duże sztuki
marchewka ugotowana – 1 średnia sztuka
czosnek – 1 ząbek
płatki drożdżowe – 1/2 szklanki
olej rzepakowy – 1/4 szklanki
wędzona papryka w proszku – 1/2 łyżeczki
słodka papryka w proszku – 1/2 łyżeczki
bulion warzywny – kilka łyżek (wykorzystałam zapas mrożonego wywaru w woreczku do ludu – 7 kapsułek – rozmrożonych)
sól
Przygotowanie
- Do miksera wrzucić – ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, zmiksować
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, płatki drożdżowe, olej, bulion, zmiksować
- Skosztować, dodać sól i ewentualnie dodać więcej przypraw, ale wg mnie proporcje z przepisu są idealne
Dodaj komentarz