BoZDROWO

Wegański serek z ziemniaka

Przepis nie jest mojego autorstwa, bazowałam na poleconej recepturze, która mnie tak zaintrygowała, że musiałam wypróbować i skosztować. Podobno miał być super ciągnący i smakować wykwintnie. Miałam ogromną wątpliwość, jak można zrobić serek z ziemniaka i jak serek z ziemniaka może smakować jak ser – ? Wiecie co? Zaskoczyłam się! Zaskoczyłam się, bo jest tak pyszny i tak ciągnący, że trudno sobie to wyobrazić, dlatego zachęcam do spróbowania. Naprawdę! Ileż trzeba mieć wyobraźni, żeby z roślin wymyślić ser 🙂 Da się! Serek może służyć jako dip do nachos, do smarowania kanapek a po zmrożeniu można go pokroić lub utrzeć do wege pizzy. Myślę, że wiele autorskich pomysłów opublikuję z wykorzystaniem tej nieautorskiej koncepcji.

Szczegóły

Czas przygotowania

15 minut

Składniki

  • ziemniaki ugotowane – 2 duże sztuki

  • marchewka ugotowana – 1 średnia sztuka

  • czosnek – 1 ząbek

  • płatki drożdżowe – 1/2 szklanki

  • olej rzepakowy – 1/4 szklanki

  • wędzona papryka w proszku – 1/2 łyżeczki

  • słodka papryka w proszku – 1/2 łyżeczki

  • bulion warzywny – kilka łyżek (wykorzystałam zapas mrożonego wywaru w woreczku do ludu – 7 kapsułek – rozmrożonych)

  • sól

Przygotowanie

  • Do miksera wrzucić – ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, zmiksować
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, płatki drożdżowe, olej, bulion, zmiksować
  • Skosztować, dodać sól i ewentualnie dodać więcej przypraw, ale wg mnie proporcje z przepisu są idealne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *