BoZDROWO

Makaron tagliatelle ze szpinakiem

Dzisiaj był ten dzień, kiedy trzeba było zrobić bardzo szybki obiad, ale nie byle jaki tylko pyszny. Wskoczyłam do domu i wykorzystałam to co było. Wyszło całkiem zgrabnie i smacznie, dlatego przepis trafia prosto z kuchni tu – na BoZDROWO!

Szczegóły

Porcje

4 porcje

Czas gotowania

30 minut

Składniki

  • szpinak rozdrobniony mrożony – 450 g

  • makaron tagliatelle – 400 g

  • śmietana 12% – 200 g

  • czosnek – 4 ząbki

  • mąka pszenna – 2 łyżeczki

  • parmezan w kawałku – ok. 70 g

  • natka pietruszki – pęczek

  • przyprawy – sól, lubczyk (1 mała łyżeczka)

Przygotowanie

  • Do garnka wlać odrobinę wody, wrzucić mrożony szpinak (brykiet), podgrzewać aż się roztopi i zagotuje. Dodać sól oraz lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Do kubeczka wsypać 2 łyżeczki wody i rozrobić z wodą (konsystencja śmietany). Przez sitko wlać do gotującego się szpinaku ciągle mieszając by nie powstały gródki, mieszać aż zgęstnieje. Wyłączyć palnik
  • Do szpinaku dodać śmietanę i całość wymieszać
  • Równolegle z przygotowaniem szpinaku, ugotować makaron, odcedzić, przepłukać wodą

Propozycja podania – makaron nałożyć na talerze, na makaron nałożyć szpinak, posypać utartym parmezanem oraz dużą ilością posiekanej natki pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *