BoZDROWO

Babka z gruszkami i polewą z gorzkiej czekolady

Mój papierowy, odręczny przepis na babkę już się tak wysłużył i jest tak sfatygowany, że ciężko go rozczytać, więc to czas najwyższy, aby tchnąć w niego nowe życie i przerobić na wersję elektroniczną. Na tym jednak nie koniec, gdyż przepis przeszedł metamorfozę i trafia do kategorii zdrowszych smakołyków BoZDROWO. W oryginalnej recepturze była szklanka cukru. Porcję tę zredukowałam o połowę i zastąpiłam ksylolitem. Dodatek słodkich gruszek odmiany Klapsa rekompensuje cukier. Polewa z gorzkiej czekolady świetnie komponuje się z gruszkami. Gorzka czekolada ma wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto po nią sięgać, jeśli mamy ochotę na „słodycze”. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, węglowodany, niacynę, ( Witamina B3/PP), flawonoidy (związki roślinne z grupy antyoksydantów). Czekolada korzystnie wpływa na pracę mózgu, poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania, stanowi źródło magnezu, wpływa korzystnie na układ krwionośny, chroni przed miażdżycą i udarem mózgu, korzystnie wpływa na serce, układ moczowy, wzrok, redukuje zmęczenie, poprawia nastrój, opóźnia procesy starzenia dzięki sporej zawartości antyoksydantów. Warto pamiętać, aby wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao. U mnie – gorzka czekolada o zawartości kakao 90%.

Szczegóły

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

35 minut

Czas wykończenia

15 minut

Składniki

  • mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki

  • jajka – 4 sztuki

  • olej rzepakowy – 3/4 szklanki

  • ksylitol – 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • cytryna – 1 sztuka

  • gruszki (odmiana Klapsa) – 4 sztuki

  • gorzka czekolada – 100 g

  • orzechy laskowe – kilka sztuk (4 – 5 orzechów)

  • tarta bułka do wysypania foremki

Przygotowanie

  • Jajka wbić do miski i wsypać ksylolit, utrzeć
  • Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
  • Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (bez gródek), dodać olej, wymieszać, utrzeć skórkę ze sparzonej cytryny oraz dodać sok z połowy cytryny
  • Formę do pieczenia (keksowa o wymiarach 15 x 30 cm) wysmarować olejem, posypać tartą bułką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez 35 minut (funkcja termoobieg)
  • Przed wyłączeniem piekarnika, za pomocą drewnianego patyczka sprawdzić, czy ciasto jest dobrze wypieczone i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia o 5 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, babkę pozostawić jeszcze na chwilę w środku
  • W czasie pieczenia babki, gruszki obrać przekroić na połówki i ugotować (nie rozgotować). Ugotowane gruszki pokroić plasterki. Plasterki poukładać na wierzchu babki (po gotowaniu słodkich gruszek pozostanie pyszny kompot, którego nie trzeba dosładzać)
  • Pokruszoną czekoladę włożyć do woreczka, rozpuścić w kąpieli wodnej, rozprowadzić czekoladę na wierzchu babki i oprószyć utartymi orzechami laskowymi
  • Podawać po ostygnięciu i zastygnięciu polewy czekoladowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *