BoZDROWO

Zupa krem z brokułów z kładzionymi kluskami z migdałów (orzechów laskowych)

Prosta, pyszna, zdrowa, gęsta i pożywna zupa krem z brokułów – w nietypowej propozycji podania – z kluskami kładzionymi z migdałami i otartą skórką z cytryny! Nie obawiajcie się, bo te kluseczki są dziecinnie proste w wykonaniu a myślę, że podbiją Wasze podniebienia! Dobrze komponują się z zupą i wprowadzają do dania lekkiego cytrynowego akcentu. Wraz z ugotowanym brokułem miksuję cały pęczek natki pietruszki, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej zielona i zdrowa!

Szczegóły

Porcje

6 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

15 minut

Czas wykończenia

15 minut

Składniki – zupa

  • różyczki brokułu – 600 g

  • bulion warzywny – 600 ml

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • natka pietruszki – pęczek

  • czosnek – 2 ząbki

  • sól i pieprz do smaku

  • curry – szczypta (do dekoracji)

Składniki – Kluski kładzione

  • mąka – 40 g

  • zmielone migdały (orzechy laskowe) – 50 g

  • jajka – 2 sztuki

  • gałka muszkatołowa – szczypta

  • sól

  • cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie

  • Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki
  • Migdały zmielić
  • Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, zmielone migdały, żółtka wymieszać z 3 łyżkami wody. Dodać szczyptę soli, gałkę muszkatołowa oraz otartą skórkę z całej (sparzonej) cytryny
  • Masę połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek delikatnie mieszając
  • Kluseczki kłaść na gotujący i osolony wrzątek (gotować około 4 minuty), wyjmować łyżką cedzakową (najlepiej drewnianą), wkładać do kąpieli wodnej i przekładać na talerz
  • Różyczki brokułu ugotować do miękkości w bulionie warzywnym
  • Zmiksować ugotowane brokuły, bulion, oliwę, natkę pietruszki, (odłożyć parę urwanych listków do dekoracji) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem

Propozycja podania – nalać do talerza zupę, nałożyć kilka klusek, delikatnie oprószyć szczyptą curry, udekorować listkami natki pietruszki. Zupę można także serwować samodzielnie (bez dodatku). Inne propozycje podania: posypana prażonymi na patelni płatkami migdałowymi, z grzankami z masłem ziołowo-czosnkowym lub z plasterkami mozzarelli (jak na zdjęciu głównym)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *