BoZDROWO

Lasagne wegetariańska ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Przygotowanie dobrej lasagne z własnymi sosami jest nieco pracochłonne, ale z czasem nabiera się wprawy i praca przebiega sprawnie. Podstawą mojej lasagne są warzywa oraz dwa przygotowywane przeze mnie sosy – pomidorowy i beszamelowy. Danie jest wspaniałe, smaczne i sycące. Lasagne można wcześniej przygotować w naczyniu do zapiekania i zapiec bezpośrednio przed podaniem. Danie pasuje zarówno na rodzinny obiad, jak też przyjęcie. Lasagne należy do tych dań, które podczas pieczenia uwalnia cudowny zapach, roznoszący się po całym mieszkaniu i wyostrzający apetyt. Żadna gotowa lasagne nie może się równać z tą domową, przygotowaną z najlepszych składników. Mniam!

Szczegóły

Porcje

8 porcji

Czas przygotowania

45 minut

Czas pieczenia

25 minut

Składniki – SOS beszamelowy

  • masło – 2 łyżki

  • mąka pszenna – 2 łyżki

  • mleko – 1 szklanka (250 ml)

  • przyprawy – sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej (ewentualnie ulubione zioła)

Składniki – SOS POMIDOROWY

  • pomidory malinowe – 5 dorodnych sztuk (około 1 kg)

  • cebula – 1/2 dużej sztuki

  • marchewka – 1 sztuka

  • czosnek – 4 ząbki

  • przyprawy – sól, pieprz, oregano (1 łyżka), bazylia (1/2 łyżeczki), papryka słodka – 1 łyżeczka, mieszanka przypraw – zioła toskańskie

  • olej rzepakowy

Składniki – lasagne

  • makaron lasagne – 12 płatów

  • szpinak baby – 400 g

  • pieczarki – 450 g

  • cebula – 1/2 dużej sztuki

  • czosnek – 3 ząbki

  • papryka żółta – 1 sztuka

  • ser tarty (u mnie mozzarella) – 300 g (2 opakowania)

  • olej rzepakowy

  • przyprawy – sól, pieprz, oregano

  • sos pomidorowy i beszamelowy

Przygotowanie – sos beszamelowy

  • Masło roztopić w rondelku (nie dopuścić by się przypaliło). Dodać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały gródki
  • Wlać mleko i całość podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia
  • Sos beszamelowy przyprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej

Przygotowanie – Sos pomidorowy

  • Skórki pomidorów delikatnie naciąć nożem, zalać wrzątkiem, sparzyć skórki, odlać wodę, pomidory obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić w kostkę
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę
  • Marchewkę obrać ze skórki
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić ją dodać pomidory, utrzeć marchewkę na tarce o dużych oczkach, całość smażyć chwilę a następnie przełożyć do garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dusić przez około 30 minut mieszając (pod koniec cały czas aby sos nie przywarł) do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić – solą, pieprzem, bazylią, oregano, papryką słodką, ziołami toskańskimi. Zestawić z ognia

Przygotowanie – lasagne

  • Cebulę pokroić drobno. Kapelusze pieczarek pokroić w dość grube plastry
  • Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, wrzucić pieczarki, smażyć krótko, doprawić obficie pieprzem, posolić, przełożyć na talerz
  • Szpinak baby wrzucić na patelnie, dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zeszklić szpinak, przełożyć na talerz z pieczarkami
  • Umyć paprykę, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozkroić, odrzucić gniazdo nasienne i ogonek, paprykę pokroić w kostkę
  • Spód naczynia do zapiekania wysmarować delikatnie sosem pomidorowym
  • Zagotować wodę (niedużą ilość) w garnku o sporej średnicy, posolić, płaty lasagne (jednorazowo po 4 sztuki, układam je na krzyż by lepiej się je oddzielało) obgotować około 2 minut, wyjąć i ułożyć na warstwę sosu w naczyniu do zapiekania
  • Posmarować sosem beszamelowym, posypać serem
  • Na płaty układać szpinak, pieczarki, posypać żółtą papryką
  • Warzywa obficie posmarować sosem pomidorowym
  • Na sos układać płaty makaronu lasagne i powtarzać kroki 6 do 9 do wyczerpania składników. Lasagne zamyka warstwa makarony, posmarowana sosem beszamelowym, obficie posypana serem oraz oregano
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec przez 25 minut (górna i dolna grzałka)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *