BoZDROWO

Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorków i fety

W poszukiwaniu czegoś nowego i bez makaronu, a potrzebą było przygotowanie przyjęcia urodzinowego, przygotowałam nieskomplikowaną sałatkę o czterech składnikach – fasolka szparagowa, feta, pomidorki, słonecznik plus sos winegret musztardowy. Prosta a smaczna!

Szczegóły

Porcje

średniej wielkości miska

Czas przygotowania

20 minut

Składniki

  • fasolka szparagowa zielona (mrożona) – 400 g

  • małe pomidorki np. koktajlowe czy papryczkowy – około 15 sztuk

  • feta – 75 g

  • garść prażonych obranych ze skorupek nasion słonecznika

  • sos winegret musztardowy (z musztardy francuskiej)

Przygotowanie

  • Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do miski
  • Pomidorki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połówki, dodać do fasolki
  • Fetę pokroić w średnią kostkę i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, dorzucić nasiona słonecznika
  • Przygotować sos winegret musztardowy z musztardą francuską
  • Polać sałatkę sosem winegret bezpośrednio przed podaniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *