Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorków i fety
W poszukiwaniu czegoś nowego i bez makaronu, a potrzebą było przygotowanie przyjęcia urodzinowego, przygotowałam nieskomplikowaną sałatkę o czterech składnikach – fasolka szparagowa, feta, pomidorki, słonecznik plus sos winegret musztardowy. Prosta a smaczna!
Szczegóły
Porcje
średniej wielkości miska
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
fasolka szparagowa zielona (mrożona) – 400 g
małe pomidorki np. koktajlowe czy papryczkowy – około 15 sztuk
feta – 75 g
garść prażonych obranych ze skorupek nasion słonecznika
sos winegret musztardowy (z musztardy francuskiej)
Przygotowanie
- Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do miski
- Pomidorki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połówki, dodać do fasolki
- Fetę pokroić w średnią kostkę i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, dorzucić nasiona słonecznika
- Przygotować sos winegret musztardowy z musztardą francuską
- Polać sałatkę sosem winegret bezpośrednio przed podaniem
Dodaj komentarz