BoZDROWO

Zielony torcik ze szpinaku słodzony miodem

Ciasto ze szpinakiem, osłodzone lekko miodem to zdrowsza wersja słodkiego smakołyku, upieczone z mąki z orkiszu pełnoziarnistej, przełożone kremem z mleczka kokosowego, ozdobione świeżymi owocami! Ciasto ma fantastyczny kolor, dzięki któremu pięknie prezentuje się na stole, a skoro jest chętnie zjadane przez dzieci małe i duże to można o nim powiedzieć, że jest apetyczne i pyszne i nie jest to przesada! Najlepiej spróbujcie sami.

Gotowe ciasta często zawierają dużą ilość cukru, który nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie oraz skórę. W przypadku ciast pieczonych w domu, sami decydujemy, ile cukru użyjemy oraz jakiego. W przepisie użyto czterech łyżek miodu, co odpowiada czterem łyżkom cukru białego, czyli o wiele mniejszej ilości niż w standardowych domowych wypiekach. Ciasto z miodem piecze się nieco krócej, w niższej temperaturze, wymaga dodatku ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Aby ciasto było jeszcze zdrowszym smakołykiem miód warto zastąpić stewią. Postaram się niebawem opublikować drugą wersję przepisu, jednak najpierw muszę zmodyfikować i przetestować proporcje przepisu.

Ciasto jest proste w przyrządzeniu, trudność może się czaić w przygotowaniu kremu z mleka kokosowego, więc opiszę moje doświadczenia i wskazówki. Wybieramy mleko kokosowe w puszce o zawartości kokosa powyżej 80%, najlepiej takie, które w swoim składzie zawiera tylko kokos oraz wodę, bez dodatkowych substancji (emulgatorów, stabilizatorów i innych). Mleko kokosowe należy dobrze schłodzić (najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc), aby wydzieliła się twarda część. Do kremu wykorzystujemy właśnie (tylko) tę twardą trudną do wydobycia z puszki część. Miksujemy masę z dwoma łyżeczkami miodu robotem z końcówkami do ubijania śmietany do uzyskania gładkiego kremu.

Szczegóły

Porcje

12 porcji

Czas przygotowania przed pieczeniem

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Czas wykończenia

15 minut

Składniki – ciasto

  • szpinak baby (świeże listki) – 400 g

  • jajka (duże) – 3 sztuki

  • mąka z orkiszu pełnoziarnista – 2 szklanki

  • miód naturalny – 4 łyżki

  • olej np. rzepakowy – 1/2 szklanki

  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • sok z 1/2 cytryny

  • owoce do dekoracji – borówka amerykańska (lub/i jagoda, malina)

Składniki – krem

  • mleko kokosowe w puszce – schłodzone w lodówce (min. 6 godzin, najlepiej przez całą noc)

  • miód naturalny – 2 łyżeczki

Przygotowanie

  • Szpinak posiekać bardzo drobno lub zmielić, dodać sok z cytryny
  • Jajka ubić z miodem, dodać olej, wymieszać, dodać szpinak, wymieszać
  • Do płynnej części ze szpinakiem przesiać mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia, całość wymieszać na jednolitą masę
  • Formę do pieczenia (okrągła o średnicy 24 mm) wysmarować olejem i oprószyć tartą bułką
  • Ciasto wlać do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 40 minut (dolna i górna grzałka). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wyjąć z piekarnika
  • Z mleka kokosowego wydzielić twardą część
  • Twardą część mleka kokosowego zmiksować (końcówki do ubijania śmietany) z 2 łyżeczkami miodu do uzyskania gładkiej masy
  • Odciąć górną część ciasta
  • Skruszyć zieloną część odkrojonej wierzchniej części, odrzucając przypieczoną powierzchnię
  • Spód ciasta posmarować równomiernie masą z mleka kokosowego, udekorować borówkami, wolną przestrzeń posypać uzyskaną pokruszoną zieloną częścią z odciętego wierzchu
  • Ciasto wstawić do lodówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *