BoZDROWO

Brownie z buraków z malinami

Zdrowsza wersja ciasta z mąki z orkiszu pełnoziarnistej, z burakiem, osłodzone daktylami, dopieszczone malinami. Ciasto ma piękny kolor, wspaniale się prezentuje i wyśmienicie smakuje

Szczegóły

Porcje

około 14 (mniejszych) porcji

Całkowity czas przygotowania

1,5 godziny

Składniki

  • burak surowy – 150 g

  • mąka z orkiszu pełnoziarnista – 1 szklanka

  • daktyle suszone – 2 sztuki

  • olej np. rzepakowy – 1/2 szklanki

  • kakao – 6 łyżek

  • orzechy laskowe – 2 garście

  • jajka – 3 sztuki

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • sól – szczypta

  • maliny świeże lub mrożone – 200 g

  • ksylitol – do oprószenia ciasta

  • tarta bułka – do wysypania formy

Przygotowanie

  • Buraka umyć, zawinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku 40 min. w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu, wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki i utrzeć na tarce (lub zmiksować)
  • Daktyle namoczyć w wodzie
  • Maliny przełożyć do małego garnka, dodać odrobinę wody i podgrzewać na niedużym ogniu aż zgęstnieją do konsystencji dżemu. Odstawić
  • Orzechy laskowe włożyć do woreczka śniadaniowego i potłuc tłuczkiem na duże kawałki. Orzechy przełożyć do miski, przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszać, dodać buraki, wymieszać
  • Daktyle odciśnięte z wody posiekać a następnie zmiksować z jajkami i solą. Przelać do miski z masą buraczaną. Wlać olej, całość dokładnie wymieszać
  • Formę do pieczenia (keksowa o wymiarach 15 x 30 cm) wysmarować olejem, posypać tartą bułką, wlać ciasto, posmarować całość z wierzchu malinowym dżemem
  • Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC (dolna grzałka i termoobieg) przez około 30 minut, sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem i w razie potrzeby przedłużyć pieczenie o 15 minut
  • Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i pozostawić do ostygnięcia
  • Podawać ciasto oprószone cukrem pudrem z ksylolitu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *