BoZDROWO

Koktajl jagodowy

Jagody są smaczne i zdrowe. Można wymienić wiele prozdrowotnych działań tego owocu, dlatego warto po nie sięgać i często wprowadzać do diety. Jagody mają korzystne działanie na oczy, obniżają poziom cholesterolu, korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, zawierają utleniacze niszczące wolne rodniki, są zalecane w profilaktyce przeciwnowotworowej, pomagają regulować poziom cukru we krwi, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, wspierają tworzenie czerwonych ciałek krwi, zawierają pierwiastki mineralne (selen, miedź, cynk, mangan) oraz witaminy C, A,B, PP a także błonnik. Najlepiej spożywać jagody surowe np. w postaci koktajlu. Jagody można mrozić, gdyż są odporne na niską temperaturę i nie tracą na smaku ani na wyglądzie, a dzięki temu- korzystać z ich dobroczynnych właściwości przez cały rok!

Szczegóły

Porcje

4 duże szklanki

Czas przygotowania

10 minut

Składniki

  • jagody leśne – 300 g (świeże lub mrożone)

  • jogurt naturalny gęsty – 2 łyżki

  • maślanka naturalna – 1 litr

  • świeże listki mięty – około 6 listków

  • miód do osłody – opcjonalnie

Przygotowanie

  • Jagody zmiksować wraz z listkami mięty do uzyskania jednolitego płynu
  • Dodać jogurt i maślankę (ewentualnie dosłodzić np. miodem)
  • Podawać schłodzony, przyozdobiony listkami mięty. Super orzeźwiający na upalne letnie dni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *