BoZDROWO

Panczkraut z kapusty kiszonej

Panczkraut z kapusty kiszonej to kolejny klasyk kuchni śląskiej. Robi się go z ugotowanych ziemniaków oraz kapusty kiszonej. W wersji tradycyjnej jest omaszczony smalcem ze skwarkami. Proponuję jednak recepturę nieco zmodyfikowaną – z masłem oraz usmażoną cebulką. Panczkraut często gości na śląskim stole w towarzystwie tłustych żeberek. Proponuję podać go nietypowo – z kotlecikami z cukinii. Mam nadzieję, że taki zestaw spodoba się zarówno tym, którzy znają go w wersji tradycyjnej, jak też osobom, które panczkrautu nigdy nie próbowały. Polecam, bo jest wyśmienity. Jemy go na obiad! Panczkraut można także wykonać z kapusty białej, ale o tym napiszę w przyszłości. Można go odgrzać kolejnego dnia, więc przygotowanie większej ilości jest bardzo praktyczne.

Szczegóły

Porcje

6 – 8 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

do 30 minut

Składniki

  • kapusta kiszona – 500 g

  • ziemniaki – 1 kg

  • masło – 1 łyżka

  • cebula – 1/2

  • ocet z jabłek – 1/2 łyżki

  • przyprawy – sól

  • olej rzepakowy – do usmażenia cebuli

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić, ugotować, ugotowane ziemniaki potłuc na pure
  • Kapustę kiszoną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, gotować do miękkości (czas gotowania około 20 minut)
  • Cebulkę pokroić drobno i przesmażyć na oleju do zarumienienia, zdjąć z patelni na osobny talerzyk (powinno jej wyjść około 3 łyżek)
  • Kapustę i cebulkę przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać łyżkę masła, pół łyżki octu i wszystko dobrze wymieszać. Skosztować i ewentualnie dosolić do smaku

Propozycja podania – proponuję serwować z kotlecikami z cukinii, na które przepis znajdziecie na BoZDROWO – przycisk poniżej. Całość super się komponuje i myślę, ze zasmakuje nawet zwolennikom potraw w tradycyjnych wydaniach. Dla dopełnienia smaków posypać obficie posiekaną natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *