BoZDROWO

Kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii stanowią bardzo fajny pomysł na danie obiadowe i ciekawy zamiennik mięsa w daniach dla osób, które mięsa nie jedzą. Są tanie i banalnie proste w wykonaniu. Cukinię należy pokroić w plastry i resztę kroków wykonać analogicznie jak podczas przygotowania standardowych kotletów schabowych – przyprawić, panierować, usmażyć i „voilà!” gotowe! Kotleciki mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są naprawdę dobre. Najlepiej smakują przygotowane na bieżąco (a nie wcześniej).

Szczegóły

Czas przygotowania

10 minut

Czas smażenia

10 minut

Składniki

  • cukinia – 1 sztuka

  • jajko – 1 sztuka

  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania – mieszać w proporcjach pół na pół

  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  • Cukinię umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry o grubości około 7 mm (w takiej ilości jaka nam potrzebna). Posypać solą i pieprzem
  • Jajko wbić do głębokiego talerza i rozmieszać widelcem
  • Tartą bułkę oraz mąkę nasypać na płaski talerz, zmieszać
  • Na patelni rozgrzać olej, plastry cukinie moczyć z obu stron w jajku, następnie obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania przyrumienienia
  • Kotleciki zdjąć z patelni i przełożyć na talerz, oprószyć czerwoną papryką słodką

Propozycja podania – podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Propozycję kompletnego dania z panczkrautem z kiszonej kapusty znajdziecie w osobnym przepisie na BoZDROWO – przycisk poniżej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *