BoZDROWO

Sok z arbuza

Sok z arbuza świetnie spisuje się w letnie, gorące dni, połączony z zielonym ogórkiem i miętą dostarczy nam orzeźwienia i świeżości. Słodycz arbuza nie wymaga żadnego dosładzania dodatkowym cukrem. Oprócz smaku, słodyczy i dużej ilości wody arbuz dostarczy nam wielu witamin oraz elektrolitów. Sok jest pyszny – ugasi pragnienie, nawodni i uzupełni poziom elektrolitów. Zarówno arbuz jak i zielony ogórek zawierają dużo wody, więc można z nich uzyskać dużą ilość soku w kilka minut! Jeśli preferujemy mniej słodkie smaki dodajmy więcej ogórka. Sok ma bardzo ładny kolor, więc pięknie prezentuje się na letnim stole!

Szczegóły

Porcje

4 szklanki (1 litr soku)

Czas przygotowania

10 minut

Składniki

  • arbuz – 1 kg

  • zielony ogórek – 1 sztuka

  • plasterki cytryny, limonki, zielonego ogórka

  • świeża mięta – 1 garść

  • kostki lodu

Przygotowanie

  • Ogórek obrać ze skórki i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki, które zmieszczą się w wyciskarce do owoców
  • Arbuz pokroić na mniejsze kawałki, odciąć skórki
  • Wycisnąć sok – z powyższych proporcji uzyskuje się około 1 litr soku (4 szklanki)
  • Sok przelać do dzbanka lub rozlać bezpośrednio do szklanek. Wrzucić plasterki cytryny, limonki oraz zielonego ogórka, dodać listki mięty. Podawać schłodzony z kostkami lodu

Sok najlepiej wyciskać w wyciskarce do owoców. Można rozcieńczyć wodą mineralną i podawać jako lemoniadę. Sok stanowi świetną bazę do drinków 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *