BoZDROWO

Sałatka z tortellini grzybowym z pomidorkami i zielonym ogórkiem

Ta sałatka jest jedną z moich flagowych w repertuarze na urodziny, spotkania, świętowania i grillowanie. Mimo, że jest bardzo prosta i nie zawiera wielu składników to zawsze spotyka się z dużym zainteresowaniem, uznaniem, a następnie pojawia się na stołach innych domostw. Wcześniej serwowałam ją w wersji z majonezem, ale ponieważ ma być BoZDROWO, to majonez zastąpiłam sosem jogurtowym i muszę napisać, że nadal jest tak samo dobra, więc pozostanę przy tej zdrowszej wersji już na zawsze. Dzięki zastosowanej zmianie sałatka nabrała lekkości, zachowując swoje dotychczasowe zalety – smak, wygląd, szybkość i łatwość przygotowania!

Szczegóły

Porcje

1 średnia miska

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

15 minut

Składniki

  • tortellini grzybowe – 1 opakowanie (250 g)

  • ogórek zielony – 1 sztuka (średniej wielkości)

  • pomidorki koktajlowe – około 10 sztuk

  • koperek świeży – pęczek

  • przyprawy – sól

  • woda – do ugotowania tortellini

  • sos jogurtowy (zamiast majonezu)

Przygotowanie

  • Tortellini wsypać do osolonego wrzątku i gotować przez około 15 minut (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedzić i przepłukać dobrze zimną wodą. Przełożyć do miski
  • Koperek posiekać, ogórek zielony obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę, pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na ćwiartki
  • Pokrojone składniki przełożyć do miski z tortellini, dodać sos jogurtowy, całość wymieszać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *