BoZDROWO

Pizza na super cienkim cieście

Jeśli chcemy zjeść dobrą pizzę w domu to najlepiej zrobić ją samemu. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a nawet śmiem stwierdzić, że konsumpcję zaczniemy wcześniej aniżeli zamawiając pizzę na telefon. Ciasto według przepisu jest cieniutkie i nie ugina się, więc swobodnie tę pizzę można jeść rękami. Spód pizzy jest chrupiący a nie zaparzony w kartonowym pudełku podczas dostawy, do tego podczas pieczenia w całym domu roznosi się wspaniały zapach, który wyostrzy apetyt oczekujących na jedzenie. Tak wyczekany posiłek konsumuje się z namaszczeniem i wielkim smakiem. Pizzę według tego przepisu piekę już około 10 lat, nic nie zmieniam, nic nie modyfikuję (poza doborem składników na pizzę), więc przepis jest tak przetestowany, że mogę go naprawdę polecić. Kształt mojej pizzy może trochę jest nieidealny i nieregularny, ale wierzcie mi, że smak nadrabia te drobne mankamenty 🙂 Na koniec wspomnę jeszcze, że moi synowie od kilku lat ciasto potrafią zrobić sami, bez mojej pomocy, więc oprócz opisanych walorów smakowych i zapachowych – pizza ta jest dziecinnie prosta! Taką pyszną pizzą dopieścimy najbliższych! Można też przygotowanie pizzy wykorzystać, jako sposób na wspólne spędzanie czasu i zatrudnić pozostałych członków rodziny lub znajomych do poszczególnych zadań takich, jak zrobienie sosu czy krojenie składników, kiedy my sami wyrabiamy ciasto! Myślę, że taka „wspólna” pizza będzie smakować jeszcze lepiej! Koszt przygotowania 2 średnich pizz, jakie uzyskamy z tego przepisu to 10 – 15 zł. Nic dodać nic ująć – tylko do dzieła!

Szczegóły

Porcje

2 – 4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Czas pieczenia

8 – 10 minut

Składniki – Ciasto na pizzę

  • mąka pszenna – 1 i 3/4 szklanki

  • letnia woda – 1/2 szklanki (temp. 37 – 38ºC )

  • drożdże piekarskie – 20 g

  • sól – 1/2 łyżeczki

  • cukier – 1/2 łyżeczki

  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Składniki – SOS POMIDOROWY

  • koncentrat pomidorowy – 200 g

  • czosnek – 3 ząbki

  • przyprawy – sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia (nie za dużo), oregano – sporo

Składniki – Dodatki na pizzę

  • ser mozzarella tarty – 200 g

  • ser wędzony w plasterkach – 8 sztuk

  • ser feta – około 100 g

  • oliwki zielone – 3 łyżki

  • rukola – 2 garści

Przygotowanie

  • Z drożdży, cukru, połowy wody, 2 łyżeczek mąki oraz szczypty soli przygotować rozczyn i pozostawić go na kilka minut do wyrośnięcia
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody. Przemieszać składniki. Dodać wyrośnięte drożdże
  • Wyrobić ciasto, podzielić je na dwie części (placki) i pozostawić je w misce przykrytej ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia
  • Przygotować sos pomidorowy – wszystkie składniki dać do niewielkiej miski i dokładnie wymieszać
  • Pokroić wszystkie dodatki na pizzę
  • Stolnicę posypać mąką. Ciasto (pierwszą część) najpierw wyrobić rękami na cienki placek
  • Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, na górę ułożyć pozostałe składniki (według upodobania). Po górze posypać dodatkowo przyprawą oregano
  • Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 220ºC przez 8 do 10 minut (funkcja górna i dolna grzałka; blachę umieścić w połowie wysokości)
  • Wyjąć z piekarnika w momencie, kiedy pizza będzie mieć ładny przypieczony kolor, pokroić na 8 kawałków, posypać rukolą. Kroki powtórzyć dla drugiej części ciasta (można użyć innych składników)

Propozycja podania – wyśmienicie smakuje z sosem tzatziki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *