BoZDROWO

Sałatka z miksu sałat z arbuzem, serem feta i pistacjami

Lekka i orzeźwiająca sałatka na letnie, upalne dni. Szybka w przygotowaniu. Kompozycja różnych smaków i efekt „wow”! Świetnie nada się jako samodzielne danie (i wg poniższego przepisu wystarczy na 2 porcje). Można ją serwować jako przystawkę. Równie dobrze będzie się sprawdzać jako dodatek do potraw z grilla. Dla zwolenników arbuza jak znalazł!

Szczegóły

Porcje

2 porcje

Czas przygotowania

15 minut

Składniki – sałatka

  • miks sałat z rukolą – 3 spore garście

  • arbuz – 2 poprzeczne plastry z ćwiartki arbuza

  • ser feta – 70 g

  • cebula czerwona – 1/4

  • oliwki czarne – około 7 do 8 sztuk

  • natka pietruszki – 1 dość okazała gałązka

  • pistacje – 1 spora garść orzechów obranych z łupin

Składniki – sos winegret miodowy

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • sok z cytryny – 2 łyżeczki

  • miód – 2 małe łyżeczki

  • sól i pieprz – obie przyprawy w ilości na czubku małej łyżeczki

Przygotowanie

  • Umyte, osuszone listki sałaty ułożyć na talerzu (lub półmisku)
  • Odkroić skórkę z arbuza (najlepiej gdy jest on uprzednio schłodzony w lodówce) i pokroić jego plastry w sporą kostkę, pozbyć się ziarenek. Kawałki arbuza układać na talerzu z sałatą
  • Ser feta pokroić w dość sporą kostkę, dołożyć do sałatki
  • Cebulę pokroić w piórka, dołożyć do sałatki. Urwać listki natki pietruszki i posypać nimi sałatkę, dodać oliwki oraz pistacje
  • Do osobnej miseczki dać wszystkie składniki sosu winegret, wymieszać i polać nim sałatkę

Propozycje podania – podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli sałatka stanowi osobne danie podawać z pieczywem razowym lub macą razową. Na specjalne okazje (w wersji mniej zdrowej, ale bardziej imprezowej) dodatkowo można na górę sałatki dodać kilka nachos paprykowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *