BoZDROWO

Śląskie kluski białe w sosie pieczarkowym z warzywami i ciecierzycą

Białe kluski to nieodłączny element kuchni śląskiej, kojarzą się z niedzielą, dniem świątecznym lub obiadem na specjalną okazję. Kluski są bardzo smaczne, delikatne i tradycyjnie podawane z mięsem, kapustą i sosem. To fakt, że kluski lubią sos, ale ja proponuje je wykorzystać w bezmięsnej wersji dania.

Szczegóły

Porcje

4 porcje

Czas przygotowania – kluski

20 minut

Czas przygotowania – sos

15 minut

Czas gotowania – kluski

3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Czas gotowania – sos

20 do 30 minut

Składniki – kluski

  • ugotowane ziemniaki – około 1 kg

  • skrobia ziemniaczana

  • sól

  • woda do ugotowania

Składniki – sos

  • pieczarki – 500 g

  • czosnek – 3 ząbki

  • cebula – 1 sztuka

  • cukinia – 1 sztuka

  • seler naciowy – 3 łodygi

  • papryka czerwona – 1 sztuka

  • ciecierzyca w zalewie – ok. 100 g (4- 5 łyżek stołowych)

  • olej rzepakowy

  • pomidorki koktajlowe, natka pietruszki do udekorowania

  • przyprawy – sól i pieprz

Przygotowanie – Kluski

  • Ziemniaki bezpośrednio po ugotowaniu ugnieść na pure i pozostawić do ostygnięcia. Wykroić 1/4 pure ziemniaczanego, przełożyć do ziemniaków, wyrównać, pozostawiając tę 1/4 wolną
  • Uzyskaną 1/4 wypełnić skrobią ziemniaczaną, jak na obrazku – tak uzyskujemy proporcje bez względu, jaką ilość pure ziemniaczanego mamy do wykorzystania. Dodać odrobinę soli
  • Ziemniaki oraz skrobię ziemniaczaną ugnieść do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (uformować dużą gładką kulę bez pęknięć)
  • Z masy ziemniaczanej formować małe, jednakowej wielkości, lekko spłaszczone kluski z dziurką
  • Kluski wrzucić do osolonego wrzątku, lekko zamieszać drewniana łyżką, aby nie przywarły do dna, gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię, zmniejszyć ogień i od tego momentu gotować jeszcze przez około 3 minuty, wyłączyć ogień pozostawić w wodzie około 1 minuty i przełożyć łyżką cedzakową do miski

Przygotowanie – sos pieczarkowy z warzywami i ciecierzycą

  • Warzywa umyć
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki (bez nóżek). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki
  • Na patelnię wlać olej do smażenia (1 – 2 łyżek). Pieczarki smażyć na dużym ogniu, aby zostały jędrne. Po pewnym czasie zmniejszyć nieco ogień, dorzucić cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażyć do uzyskania ładnego koloru. Na koniec lekko posolić i dość obficie posypać pieprzem (ma być pikantnie). Całość przełożyć do osobnego garnka
  • Łodygi selera pokroić wzdłuż a następnie w niedużą kostkę. Cukinię pokroić w większą kostkę. Warzywa smażyć na patelni po pieczarkach do ładnego zarumienienia. Przełożyć do garnka z pieczarkami
  • Paprykę przekroić, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w kostkę a następnie smażyć na patelni po pozostałych warzywach do uzyskania ładnego zarumienienia. Papryka powinna pozostać chrupiąca. Przełożyć do garnka z pozostałymi warzywami i dodać ciecierzycę
  • Do jeszcze gorących warzyw dodać śmietanę 12%. Całość dokładnie wymieszać. Sos nabiera smaku pieczarek oraz pieprzu

Propozycja podania – na talerzu układamy kluski, nakładamy warzywa z sosem, samym sosem polewamy dodatkowo kluski, całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki oraz dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi

Opcjonalna propozycja podania – danie j/w wspaniale smakuje także z kaszą pęczak lub inną ulubioną kaszą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *