BoZDROWO

Zupa wodzionka

Wodzionka to tradycyjna śląska zupa. Można powiedzieć o niej zupa “nic”, bo przyrządzimy ją mając pustą lodówkę. Składa się z wody, odrobimy tłuszczu (masła), suchego (a nawet czerstwego) chleba, czosnku i przypraw. Jest tania, prosta, szybka, pachnąca i wbrew wszelkim pozorom bardzo smaczna. Głównych walorów smakowych dostarcza czosnek, który przy okazji zawiera mnóstwo witamin, cennych składników mineralnych i przeciwutleniaczy, dzięki którym zwalcza wolne rodniki. Czosnek korzystnie działa na naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, wspomaga pracę układu trawiennego i jelit.

Szczegóły

Porcja

1 porcja

Czas przygotowania

10 do 15 minut

Składniki

  • woda – 250 ml

  • kromka suchego lub czerstwego chleba – 1 sztuka (z dużego bochenka)

  • czosnek – 3 ząbki

  • przyprawy – sól oraz przyprawa maggi

  • natka pietruszki

  • masło – plasterek z kostki masła o grubości około 5mm

  • opcjonalnie – ugotowane ziemniaki

Przygotowanie

  • Nastawić wodę
  • Chleb pokroić w kostkę
  • Natkę pietruszki poszatkować
  • Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać 1/4 małej łyżeczki soli, rozetrzeć czosnek z solą. Dodać masło. Zalać wrzątkiem, doprawić przyprawą maggi do uzyskania pożądanego smaku
  • Na sam koniec wsypać pokrojony w kostkę chleb i poszatkowaną natkę – zupa gotowa do spożycia

Propozycja podania – jeśli zostaną nam ugotowane, ostudzone ziemniaki to można je pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Inna propozycja to przesmażone na patelni a następnie ostudzone- również stanowią wyśmienity dodatek do wodzionki. Podajemy je nieodgrzane na osobnym talerzyku (nie wrzucamy do zupy), nabieramy na łyżkę cząstkę ziemniaka i zupę!!! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *