BoZDROWO

Ryż z curry z grillowanymi warzywami oraz dodatkiem tzatziki, w dwóch odsłonach – z mięsem i bez

Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, u mnie w domu jest tak lubiane, że znika w każdych ilościach. Dla siebie robię wersję bez mięsa, a dla pozostałych członków rodziny, dodaję smażone kawałki kurczaka.

Szczegóły

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

30 minut

Składniki

  • ryż Basmati w torebkach

  • papryka czerwona, papryka żółta – po 1 sztuce

  • cukinia – 1 sztuka

  • rukola

  • cytryna

  • oliwa z oliwek

  • przyprawy: curry – 1 łyżeczka, sól, przyprawa do grilla, (przyprawa gyros do kurczaka)

  • natka pietruszki – pół pęczka (pół pęczka do tzatzyki)

  • (filet z kurczaka)

  • (olej do smażenia kurczaka)

Przygotowanie

  • Nastawić wodę na ryż
  • Warzywa umyć, paprykę pokroić w większe kawałki, cukinię w plastry, warzywa oprószyć przyprawą do grilla, grillować
  • Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie, aby wypłukać skrobię. Po ugotowaniu ryż nie będzie się kleił i będzie sypki. Po zagotowaniu wodę posolić i wsypać czubatą łyżeczkę curry, do wody wrzucić torebki ryżu i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, odlać wodę, odsączyć torebki z wody, ryż z torebek przesypać do garnka
  • Posiekać natkę pietruszki
  • W wersji z mięsem – kurczaka pokroić, rozgrzać olej na patelni, wrzucić kawałki kurczaka, smażyć do zarumienienia, dodać trochę oleju, przemieszać, wsypać 1 łyżkę przyprawy gyros, przemieszać, po chwili wyłączyć
  • Podanie – na talerz nałożyć ryż, tzatziki, rukolę skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, na rukolę układać grillowane warzywa. W wersji z mięsem na ryż układać kawałki kurczaka. Posypać posiekaną natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *