BoZDROWO

Fasolka po bretońsku w wersji bezmięsnej

Klasyk polskiej kuchni przerobiony na wersję „bezmięsną”, u mnie w domu wygrał z wersja z tłustym boczkiem i kiełbaską dziwnej treści. Dobra i treściwa zupa z soczewicą. Towarzystwo posiekanej natki pietruszki zwiększy przyswajalność żelaza i dostarczy witaminy C!

Szczegóły

Czas przygotowania

10 minut

Czas gotowania

1 godzina 15 minut

Składniki

  • włoszczyzna na wywar – 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, cebula

  • fasola Jaś biała (wcześniej wymaga moczenia w zimnej wodzie przez 12 godzin)

  • cebula – 1 sztuka

  • soczewica czerwona – 6 łyżek

  • przecier pomidorowy bio w kartoniku – 500 g (lub przecier w małym słoiczku)

  • czosnek – 3 ząbki

  • olej rzepakowy – 1 łyżka

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • mąka pszenna – 3 łyżki

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona wędzona, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, kminek

  • natka pietruszki

  • (makaron domowy – 100 g)

Przygotowanie

  • Obrać włoszczyznę. Wodę (3 litry) nastawić, wrzucić włoszczyznę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić namoczoną wcześniej i przepłukaną fasolę. Gotować całość z fasolą 1 godzinę, 15 minut przed zakończeniem gotowania dodać wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę
  • W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju
  • Posiekać natkę pietruszki
  • Po 1 godzinie gotowania – opis punkt 1, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, dodać oliwę z oliwek
  • Zupę zagęścić mąką rozrobioną wodą
  • Do zupy dodaję jeszcze ugotowany makaron domowy nitki. To dodaje treści i powoduje, że zupa jest gęstsza
  • Podając posypać obficie natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *