Fasolka po bretońsku w wersji bezmięsnej
Klasyk polskiej kuchni przerobiony na wersję „bezmięsną”, u mnie w domu wygrał z wersja z tłustym boczkiem i kiełbaską dziwnej treści. Dobra i treściwa zupa z soczewicą. Towarzystwo posiekanej natki pietruszki zwiększy przyswajalność żelaza i dostarczy witaminy C!
Szczegóły
10 minut
1 godzina 15 minut
Składniki
włoszczyzna na wywar – 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, cebula
fasola Jaś biała (wcześniej wymaga moczenia w zimnej wodzie przez 12 godzin)
cebula – 1 sztuka
soczewica czerwona – 6 łyżek
przecier pomidorowy bio w kartoniku – 500 g (lub przecier w małym słoiczku)
czosnek – 3 ząbki
olej rzepakowy – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 2 łyżki
mąka pszenna – 3 łyżki
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona wędzona, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, kminek
natka pietruszki
(makaron domowy – 100 g)
Przygotowanie
- Obrać włoszczyznę. Wodę (3 litry) nastawić, wrzucić włoszczyznę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić namoczoną wcześniej i przepłukaną fasolę. Gotować całość z fasolą 1 godzinę, 15 minut przed zakończeniem gotowania dodać wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę
- W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju
- Posiekać natkę pietruszki
- Po 1 godzinie gotowania – opis punkt 1, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, dodać oliwę z oliwek
- Zupę zagęścić mąką rozrobioną wodą
- Do zupy dodaję jeszcze ugotowany makaron domowy nitki. To dodaje treści i powoduje, że zupa jest gęstsza
- Podając posypać obficie natką pietruszki
Dodaj komentarz